Web Siteniz İçin Hız Testi Yapabileceğiniz Uygulama, Eklenti ve Servisler
Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda son zamanların en önemli konusu haline gelen web sitelerinin yüklenme hızlarıyla alakalı çeşitli testler yapabileceğiniz uygulamarı, tarayıcı eklentilerini ve web servislerini incelemeye çalışacağız.
İlk Aracımız webpagetest.org
WebPageTest.org sitesinin hakkımızda sayfasından edindiğimiz bilgiye göre aslen AOL için geliştirilmiş olup 2008 yılında open-source haline getirilmiş bir servistir.
Bu servis ile sizin seçeceğiniz dünyanın yaklaşık 16 farklı noktasının (şuanda) birinden, seçtiğiniz tarayıcı ve internet hızlarıyla sitenize sayfa yüklenme süreleri konusunda testler yaptırabiliyorsunuz. Ayrıca sayfa yüklenme süreleri sadece sunucu yanıtı değil document load olayına kadar takip ediliyor. Yani tüm css ve js gibi vb client-side gereksinimlerde hesaplanıyor.
WebPageTest.org ‘un Başlıca Kriterleri
- Kalıcı Bağlantı (Keep-alive) : HTTP requestleri için web sunucunuza açılan bağlantıların kalıcı olup olmadığına bakıyor. Eğer kalıcı bağlantı yoksa biraz kızıyor.
- Compress Text (gzip) : Metin içeriklerin sunucu tarafında sıkıştırılıp sıkıştırılmadığını kontrol ediyor. 1400 byte ‘dan büyük olan metin içerikler için Gzip ‘in açık olmasını istiyor. Bu band genişliğinizi düşürecek bir yöntem.
- İmaj Sıkıştırma : İmajların optimum düzeyde sıkıştırılmasını istiyor. Çok detaylı imajlarda bu bazen kayıpla sonuçlanabiliyor ancak optimum düzeyde olmamız gerekiyor. Bu band genişliğinizi düşürecek bir yöntem.
- Statik İçerikler İçin Cache : Tarayıcıya giden js,css,jpeg,jpg,png,txt gibi içeriklerin max-age yada expires taglarıyla 30 günlük bir cache süresiyle gönderilmesini istiyor. Kullanıcı sayfaları gezerken statik içerikleri sunucudan tekrar tekrar çekmemesini ve bekleme süresinin artmamasını istiyor. Bu band genişliğinizi düşürecek bir yöntem.
- CSS ve JS Birleştirme : CSS ve JS dosyalarınızı olabildiğince birleştirmenizi istiyor. Tarayıcıların ayrı ayrı dosyalar yerine tek bir dosyaya istek yapmasını istiyor. Bu disk i/o nuzu düşürecek bir yöntem.
- CDN Kullanımı : Tabi ki hızlı yüklenmenin olmazsa olmazı CDN de unutulmamış. Tarayıcıların içerik çekerken uluslararası değil daha çok şehirlerarası hatta mümkünse şehir içi gezinti yapmasını istiyor 🙂
- Minify JS : Js dosyalarınızı mümkünse minify etmenizi istiyor.
- No ETag headers : Sunucu yanıt başlığında (eğer gerekmiyorsa) etag istemiyor.
- jQuery seçicileri ve düzgün cookie kullanımı gibi kriterleride mevcut.
Örnek Hız Testi Sonucu :
https://blog.mustafakirimli.com/ URLsi için, Paris lokasyonundan, Internet Explorer 8 ile DSL bağlantısı kullanarak yaptığımız testin sonuçları aşağıdadır.
Test sonucu linkleri:
- http://www.webpagetest.org/result/101226_RJ_5XXE/
- http://www.webpagetest.org/result/101226_RJ_5XXE/1/details/
- http://www.webpagetest.org/result/101226_RJ_5XXE/1/performance_optimization/
- http://www.webpagetest.org/result/101226_RJ_5XXE/1/pagespeed/
- http://www.webpagetest.org/result/101226_RJ_5XXE/1/breakdown/
- http://www.webpagetest.org/result/101226_RJ_5XXE/1/domains/
- http://www.webpagetest.org/result/101226_RJ_5XXE/1/screen_shot/
Ayrıca bu testi sadece ilk sayfa yüklenmesi, ilk sayfa ve ikinci defa sayfa yüklenmesi ve 1 den 10 a kadar tekrarlama gibi seçeneklerle de yapabilirsiniz. Yani ikinci defa yüklenme testi ile 10 defa tekrar ayarını seçerseniz 20 defa sitenizi yüklemeye çalışacak ve testi ekrana basacaktır.
WebPageTest.org Erişim:
Anasayfa
Görsel Karşılaştırma
Dökümantasyon
WebPageTest.org ‘un Diğer Özellikleri :
Görsel karşılaştırma ile sitelerin yüklenme sürelerini karşılaştırabilir ve bu testinizi video ya dönüştürerek bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Link: WebPageTest.org Görsel Karşılaştırma.
Görsel Karşılaştırma Sonucu
Video Sonucu
WebPageTest.org Api :
WebPageTest.org ‘un en önemli özelliği tüm bu özellikleri API üzerinden de çalıştırıp sonuçları paylaşması. Dilerseniz API üzerinden periyodik testler yapabilirsiniz. WebPageTest.org API.
Diğer Araçlar :
Diğer araçlarımızı ilerleyen günlerde tanıtacağız ancak şimdiden incelemek isteyen olursa linker aşağıda.
devamı gelecek..