Skip to content

September 25, 2010

2

Netbeans Genel Tanıtımı ve Yeni Proje Oluşturmak

netbeans Proje Olusturma

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda Netbeans IDE ‘ye biraz daha yakından bakarak project, files, navigator ve palette isimli paletlerini inceleyip yeni bir proje oluşturacağız.

Netbeans IDE 6.9.1 Window MenuÖncelikle Netbeans ‘ın Window menüsünde biraz inceleme yapalım. İlk olarak Project alt menüsünü (Kısa yolu: ctrl+1) görüyoruz. Bu menü project paletini açar. İkinci bakacağımız menü ise kısayolu ctrl+2 olan Files menüsü. Bu menü oluşturduğumuz projenin dosyalarını gösteren paleti açar. Bir diğer inceleyeceğimiz menü ise Services (kısa yolu: ctrl+5). Services menüsü ise çeşitli web servisleri bağlantılarının yanında veritabanı bağlantılarınıda sağlayabileceğimiz bir paleti açar. Bu yazımızda son değinmek istediğimiz menü ise Navigating altındaki kısa yolu ctrl+7 olan Navigator menüsü. Bu menü bize açtığımız dosyadaki html düğümlerini, js fonksiyonlarını, css classlarını, php metod ve sınıflarını listeleyen bir paleti açar.

Netbeans IDE ‘de Neden Proje Bazlı Çalışmamız Gerekiyor ?

Netbeans IDE 6.9.1 Project-File-Naviigator-PaletteNetbeans IDE ‘de ve birçok IDE ‘de proje bazlı çalışmamızın sebebi aslında çok açık. Gerekliliği dosya sistemlerindeki klasörlerden farksızdır. Dosyaların birbirine karışmaması için klasör kullanıyorsak, içerisinde klasörlerin ve dosyaların bulunduğu bir yazılım/site içinde tabiki proje kullanacağız. Asıl amacı tabiki bu benzetme değil sadece. Proje bazlı yazılım/site geliştirmenin, projenin test dosyalarını ayırabilmek, projeyi kolaylıkla versiyon kontrol sistemine entegre edebilmek, debugging işlemlerini proje bazlı yapabilmek, proje dökümanını oluşturabilmek vb bir çok nedeni vardır.

Netbeans IDE Üzerinde Yeni Bir Proje Oluşturmak (PHP projesi)

Netbeans IDE 6.9.1 Yeni Proje Acma Adim 1Netbeans ‘de yeni proje oluşturmak için File menüsü oradanda New Project alt menüsüne tıklıyoruz (kısa yol: Ctrl+Shift+N). Karşımıza ilk ekran geliyor.

Categories dediğimiz yerden PHP ‘yi, Projects dediği yerden de PHP Application ‘ı seçiyoruz. Hemen altındaki proje sizi ilgilendirebilir ki daha önceden yazdığımız projeler için çoğu zaman bulu kullanmamız gerekebilir ama yeni bir proje oluşturmayı öğrendiğimizde varolan kaynak kodları ile proje oluşturmakta benzer adımlar izlenerek yapılıyor. Tek farklı bir sonraki adımda kaynak kodun bulunduğu yeri sorması. Zaten sonraki adımda bizde kaynak kodun bulunduğu yeri düzenleyeceğiz.  Ve next diyoruz.

Netbeans IDE 6.9.1 Yeni Proje Acma Adim 2Şimdi ikinci adıma geçtik. Bu adımda bize sorduğu ilk şey Project Name. Proje adı olarak istediğimiz adı vermekte özgürüz ama biz sonradan baktığınızda yazılımı yada siteyi hatırlayabileceğimiz bir ad olması için site adını yazmayı tercih ettik. Yine siz proje adını yazarken Netbeans otomatik olarak proje yolundaki klasör adınıda otomatik değiştirir. Bu zorunlu değildir ancak sonradan kafa karıştıracak durumların ortaya çıkması muhtemeldir.

İkinci sorduğu şey ise Sources Folder. Kaynak kodu için apache web server rootunu seçtik. Farklı bir yer seçebilirsiniz ancak test etmeniz gerektiğinde ya virtual host ile belirttiğiniz yola tanımlama yapmanız gerekir, yada dosyaları her seferinde apachenin göreceği bir yola kopyalarsınız yada son çare php yi komut satırından çalıştırırsınız. Bunları yazmamın sebebi bazen böyle çalışması gereken kodlarınız olacaktır. Eğer böyle bir istisnai durum yoksa apache yoluna atmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Sıradaki sorumuz PHP Version ve Default Encoding. Buraya sitenizin yada yazılımınızın çalışacağı yerdeki desteklenen PHP versiyonunu yazmanız öneriril. Encoding olarak yine istisnai bir durum yoksa UTF-8 önerilir.

Bu adım için son olarak “Put NetBeans metadata into a seperate directory” yazan onay kutusunu işaretlemek ve proje dosyalarımızı (kaynak kodları değil sadece proje tanım dosyaları) kaydedeceği yeri belirtmek kalıyor. Aslında tam entegre, standartları tamamen belli, gerekli tüm yazılım geliştirme ortamları sağlanmış bir konumda çalışıyorsanız burayı işaretlememek ve proje tanım dosyalarınızı proje kaynak kodlarıyla aynı yere koymak size bir çok avantaj sağlayacaktır. Eğer bu şartlar yoksa, “NetBeans proje dosyalarımı sildi, ayalarım bir birine karıştı, NetBeans anlamsız hatalar veriyor” gibi sorunlar yaşayabilirsiniz ki yaşıyanları çok biliyorum. Doğru kullanılmadığı takdirde gerekli ortamlarınız yoksa başınıza bela açabilir. Küçük bir örnek: Proje tanım dosyaları ve proje kaynak dosyalarımızı aynı yere koyduğumuzda projeyi NetBeans tan silmek istediğimizde NetBeans bize onay kutusuyla proje tanım klasörünü tamamen kaldırayım mı diye sorar. Eğer okumadan (ki her zaman böyle yapılır sonra suçlu yazılım olur) onaylarsanız ve versiyon kontrol sistemi vb araçlarınız yoksa yaptığınız tüm çalışmalar çöpe gider. Artık veri kurtarma gibi çözümlere kalabilirsiniz. O yüzden lütfen dikkatli inceleyin. Gerekli gereksiz mevzulara girdikten sonra Next diyoruz.

Netbeans IDE 6.9.1 Yeni Proje Acma Adim 3Bu adımda NetBeans bize proje çalıştırılmasıyla alakalı ayarları sorar. Girmeniz çok zorunlu değildir (Local Web Site seçili olduğu sürece) ama girdiğinizde size bazı kolaylıklar saylayabilir.

İlk soru olan Run As için Local Web Site kalabilir. Bu projenin geliştirilen bilgisayar yani sizin bilgisayarınızda çalışacağı anlamına gelir. Burada Remote Web Site ve Script seçenekleride vardır ama şimdi değinmemekle birlikte özetlemeye çalışalım. Remote Web Site seçeneği sitenizin başka bir Web Server üzerinde çalıştırılacağını varsayarak sizden FTP/SFTP adreslerini ister. Bu tanımı yaptığınızda ister her kaydet dediğinizde isterseniz elle kodları senkronize edebilirsiniz. Ancak bunu gelişmiş projelerde yapmak intihar niteliği taşıuabilir. Script ise kodu komut satırında Php çağırarak çalıştırır. Kodun komut satırından çalışması gerekiyorsa bazen gerekli olur.

Local Web Site seçtiğimizde ikinci soru Project URL dir. Buraya projenizi test etmek/çalıştırmak için gereken adresi yazmanız gerekir. Biz şuan http://localhost/test.mustafakirimli.com/ olarak tanımlama yaptık. İleride test ortamı yaratmak adlı bir yazı yazmayı düşünüyoruz ve burada gerçek domain adıyla kendi bilgisayarınızda kod çalıştırıp gerçek ortamdaki (live) kodlarınızı olabildiğince aynı şartlar altında çalıştırmanıza yardımcı olacağız. URL tanımlaması yaptığınız proje altındaki bir dosyada çalışırken editor üzerinden shift+f6 tuşuna bastığınızda proje URL si ve sizin bulunduğunuz konumu bir birine ekleyerek tarayıcınızı açar. Ve sizde tarayıcı yada çıktı testleri için herseferinde tarayıcıya adres yazmak zorunda kalmazsınız.

Son soru ise “Copy files from Sources folder to another location”. Bu bazen çok işe yarayan bir özellik olabiliyor. Eğer onay kutusunu onaylar ve bir yol belirlerseniz. Proje dosyalarınız üzerinde yaptığınız her değişikliği burada belirttiğimiz yoldaki klasörlerede uygular (kopyalama yöntemini kullanır). Ve Next diyoruz.

Netbeans IDE 6.9.1 Yeni Proje Acma Adim 4NetBeans üzerinde yeni proje açmanın son adımı olan 4. adımda projemizin PHP Frameworklerini kullanıp kullanmayacağı sorulur. Eğer gerekiyorsa seçim yapıp gerekmiyorsa seçim yapmadan finish diyoruz ve yeni projemizi oluşturuyoruz.

İlgili ekranın önizlemesini sağ taraft bulabilirsiniz.

.

.

.

Netbeans IDE 6.9.1 Yeni Proje Acma Adim 5Projemiz oluşturuldu ve ilk kullanıma hazır. Yandaki resimde de göreceğiniz gibi NetBeans otomatik olarak index.php dosyasını oluşturup bizim için düzenleme modunda açtı.

.

.

.

Toplam 2 Yorum Yorum Yaz
  1. Şarman Elibol
    Nov 27 2014

    web sayfası tasarlamak için başladığım çalışmalarda, editör olarak kullanılması önerilen netbeans ı kullanmaya karar vermiştim. Çalışmalarımın başlangıcında ilk kez kullanacağım netbeans için yukarıda yapmış olduğunuz açıklamalar süper destek oldu. Emeğiniz için teşekkürler.

    Reply
  2. onderrr
    Feb 27 2015

    Bu makale sanırım 2010 da yazılmış. 5 sene sonra bugün bana çok faydası dokundu. Emeğine sağlık.

    Reply

Sizin fikriniz nedir? Lütfen aşağıdaki formu kullanarak yorum yapın.

(gerekli)
(gerekli)