Skip to content

July 16, 2011

Google Adwords Reklam Test Sayfası ile TO (CTR) Optimizasyonu

Adwords test url

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda Google Adwords ‘ün ip kısıtlama ve reklam test sayfası özelliği ile yaygın olarak karşılaşılan iç kullanıcıların reklamlara tıklamak suretiyle TO (CTR) ve dönüşüm oranlarını olumsuz yönde etkilenmesini tartışacağız.

Bu Durum Nasıl Ortaya Çıkıyor ?

Google Adwords kullanan firmaların kafası bazen yüksek dönüşüm oranları ve Tıklanma Oranlarıyla karışabilir. İlk bakışta bu sevindirici bir sonuçtur ancak raporlar biraz derinleştirildiğinde, aslında bu yüksek performansın kaynağının Adwords reklamlarından haberdar olmayan iyi niyetli çalışanlar ve / veya sitenin arama motorunu yetersiz bulup aradıkları ürünü Google ‘a yazmak suretiyle üst sıralarda yer alan firmanızın reklamına (Adwords) tıklayarak kendilerine kolaylık sağlayan çalışanlar olduğunu anlarsınız.

Şirket çalışanlarının da sitenin müşterisi olabileceği veya “kaç kişi, kaç defa tıklayabilir ki?” mantığıyla gözardı edilen bu husus, müşteri destek veya satış destek çalışanlarının müşterilerine yardım etmek için (müşteri bilgilerinin gizliliği vb. yasal unsurlar gözönünde bulundurularak) sitede dönüşüm (conversion) sağlayacak işlemleri yapmasıyla Google Adwords dönüşüm ve karlılık raporlarının alt üst olmasına neden olur. Zira bu raporda bazı reklam gruplarından çok yüksek dönüşüm ve kar elde etmiş gibi görünürsünüz. Hele de tecrübemizle sabit olan 200+ kişilik call center ekibiniz bu işi yaparsa durum içinden çıkılmaz bir hale gelebilir.

Nasıl Önlem Alınabilir ?

Bu durumun önüne geçmenin iki yolu mevcut; ilki raporlarınızda (harici tool yada kendi yazılımınız mevcutsa) bu IP leri hariç tutmak, ikinci yol ise aşağıda belirttiğimiz Adwords aracını kullanarak bu IP adreslerine reklamlarınızı göstermemeniz olabilir. Tabi ki burada ilgili yerin / ofisin sabit IP kullanıyor olması gerektiğini ve internete çıkan kaç adet IP adresi varsa hepsinin tanımlanması gerektiğini unutmamak lazım. IP adreslerini rapordan hariç tutmanın tıklama maliyetlerinin önüne geçmeyeceğini hatırlatarak altını çizmek isteriz.

IP Kısıtlama Özelliği

Google Adwords IP Hariç TutmaGoogle Adwords dilerseniz reklamlarınızı belirlediğiniz IP adresleri veya IP bloklarına göstermeyerek kısıtlayabilir. Bunu bazen sahte tıklamalar aldığınız ve IP adreslerini bildiğiniz kötü niyetli kullanıcılara uygulayabilirsiniz. Tabi ki Google Adwords ‘ün sahte tıklamaları bizim yerimize yönettiğini ve sadece gerekiyorsa bu özelliği kullanmak gerektiğini unutmamak lazım.

Biz, bu yazımızda bahsettiğimiz iç kullanıcıların yanlış tıklamalarını engellemek için kullanılmasını önerdik. Örnekler ihtiyaçlara göre tabi ki geliştirilebilir.

Bu aracı, herhangi bir Adwords kampanyasında iken (tüm kampanyalar değil) ağlar sekmesine geçip oradan hariç tutulanlar ‘ı açıp sağ altta bulunan “IP adresi hariç tutmaları yönet (gelişmiş)” linkine ulaşarak kullanabilirsiniz.

Adwords Reklam Test Sayfası

Google AdWords Reklam Önizleme ve TeşhisiGoogle Adwords reklamlarımızın nasıl göründüğünü ve konumlandığını görmeniz için bir reklam önizleme aracı mevcut. Bu arada Reklam Önizleme Aracı linkinden ulaşabilirsiniz. Bu araçla reklamlarınıza uyguladığınız ülke, dil, cihaz ve konum gibi hedeflemeleri rahatlıkla simüle edebilirsiniz. Aracı kullanmak için ilgili hedeflemeleri seçtikten sonra anahtar kelimenizi yazmanız yeterli. Adwords Reklam Önizleme Aracı ‘nı Google Adwords oturumu açarak kullanırsanız yazdığınız anahtar kelimenin sizin reklamlarınızda olup tetiklenip tetiklenmediğini görebilirsiniz.

Ayrıca normal Google anasayfası görünümüne test yapmak istiyorsanız bu adresi kullanabilirsiniz.

Bu testlerde reklamlar sadece görüntülenir, tıklama özelliği kapalıdır (href=”#” ile). Görüntülenen reklamlar için Adwords ‘e hiçbir bilgi yansımaz ve bu sayede Tıklanma Oranınız düşmez.

Bir sonraki yazımıza kadar şimdilik iyi optimizasyonlar.

Sizin fikriniz nedir? Lütfen aşağıdaki formu kullanarak yorum yapın.

(gerekli)
(gerekli)