Skip to content

February 6, 2011

Amazon.com Search – Tahmini Getirme (Predictive Fetch) Ajax Şablonu

Amazon.com Ajax Design Pattern Örneği

Merhaba Arkadaşlar, bu yazımızda daha önce değindiğimiz Ajax Tasarım Şablonları konusuna bir örnek oluşturacak Amazon.com Search Result (arama sonucu) sayfasında çok zekice kullandığı Tahmini Getirme (Predictive Fetch) Ajax Şablonu ‘nu inceleyeceğiz.

Nerede Kullanılıyor ?

Daha önce burada değindiğimiz Ajax Tasarım Şablonları konusuyla alakalı bir örneği inceliyoruz. Amazon.com anasayfasından arama yaptığınızda (örneğin: “Notebook”) her sitede olduğu gibi arama sonuçlarını görürüz. Bize gelen örnek arama sonucu.

Ancak arama sonuçlarında bir sonraki sayfaya geçmek için (next yada mevcut sayfadan sonra gelen sayfanın sayısına tıklayarak)  linke tıklar tıklamaz bir anda arama sonuçlarının güncellendiğini görürsünüz ve sonraki sayfayı izliyor olursunuz. İlk bakışta Amazon.com ‘un tüm gücünü kullanıp burada gövde gösterisi yaptığını düşünebilirsiniz ancak olayın arka planı paylaşımlı sunucuda bile uygulanabilecek çok zekice kullanılmış bir Ajax Tasarım Şablonundan öte birşey değildir. Tasarım bir çok ekran çözünürlüğü ve ekran boyutunda ilk 3 kayıttan sonrasını pek gösteremediğinden kusursuz bir geçiş yapabiliyor.

Nasıl Çalışıyor ?

Sistemin bunu başarmak için yaptığı tek şey gösterilecek arama sonuçlarını ilk getirirken 3 adet fazla getirip FIFO yöntemine göre 10 ‘arlı ekrana basmasıdır. Yani biz normalde 10 adet sonuç görüntülüyorsak ilk arama sonuçlarını 13 adet sonuçla getiririz. Ve gelen 13 adet sonucun sadece 10 tanesini ekrana basarak 3 taneyi arka planda bekletiriz. Kullanıcı sonraki sayfayı isterse 3 taneyi ekrana basıp sunucudan yeni 10 adet sonuç isteriz. Yeni gelen 10 adet arama sonucunun 7 sini ekrana basıp 3 tanesini yine arka planda bekletiriz.

Eğer bulunduğunuz sayfadan +2 ve daha fazla sonraki sonuçlara geçmek isterseniz Amazon.com ‘un gerçek yüzü ortaya çıkar 🙂

Nasıl Geliştirilir / Bir Adım Ötesi ?

Kendimizce edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak bir yorum yapmamıza izin verirseniz bu “doğru analiz” olur. Kullanıcıyı anlamaya çalışırsak gerçekten böyle kullanıcı deneyimini artıracak uygulamalar geliştirebiliriz. Kullanıcıların en fazla zaman harcadığı, en iyi çıkış sayfaları yada çok kullandığı sayfaları belirleyip bunu elimizden geldiğince optimize etmektir.

Yine arama sonuçlarından örnek verecek olursak, en popüler gezinme yollarını belirleyip bunlara iyi bir optimizasyon yaparsak kullanıcı hiç rahatsız olmayacaktır. Normal bir sitenin arama sonuçlarında en popüler gezinme yolları şöyle olabilir. +1, -1, ilk kayıt, son kayıt. Örnekte gördüğümüz gibi +2 için Amazon.com optimizasyon yapmamış çünkü 2 sayfa atlayarak arama sonuçlarını gezen herhalde çok azdır.

Sonrasında yöntemimizi kullanıcının sitede ki gezintisini sekteye uğratmadan implemente edersek belkide kullanıcının gönlünü fet edebiliriz =) .

Sonuç

Konu çok uzun olduğundan (sayfalarca analiz ve yorum yapmak mümkün) kısa kesmeyi tercih ettik. Umarım işinize yarayan ve okuduğunuza değen bir yazı olmuştur.

Sizin fikriniz nedir? Lütfen aşağıdaki formu kullanarak yorum yapın.

(gerekli)
(gerekli)