Skip to content

September 28, 2010

1

Web Projeleri İçin Test Ortamı Oluşturmak

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımızda web projelerimiz için test ortamı oluşturmaya çalışacağız.

Neden Gerek Duyayım?

Müşterilerinize, firmanıza yada kendi adınıza yaptığınız site sayısı vede sitelerin aldığı ziyaretçi sayıları arttıkça sitenin kaynak kodları üzerinde istediğiniz gibi değişiklik yapıp sitenin kapalı kalması veya hata vermesi gibi durumlarla karşılaşmak istemeyiz. Bu sorunlardan kaçınmak için vede versiyon kontrol sistemi kullanmıyorsanız sitenin çalışan bir yedeğinin olması için (script tarafından oluşturulan dosyalar ve db ye eklenen kayıtlar için senkronizasyon gerekecektir) test ortamı yaratmanız faydanıza olacaktır.

Neler Gerekli?

Bu test ortamını gerçekleştirmek için Apache HTTP Server Virtual Host özelliğini, hızlı geçişler için Firefox tarayıcısında kullanılmak üzere Firefox DNS Flusher eklentisini kullanacağız. Diğer tarayıcılar için tarayıcıyı açıp kapatmak gerekiyor. Bazende dns ‘i flush etmek.

Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir siteyi nasıl local bilgisayarımızda çalıştırırız buna bakalım ilerleyen günlerde birden farklı dns profili oluşturan ve aralarında geçiş yapan platformm bağımsız çalışan bir hosts file manager uygulaması geliştirmeyi düşünüyoruz.

Mesela https://blog.mustafakirimli.com/ sitesi şuan için 173.201.2.35 ip adresinden çalışır. Biz adres satırına https://blog.mustafakirimli.com/ yazdığımızda local bilgisayarımızdaki dosyalardan çalışmasını sağlamaya çalışacağız. Ayrıca veritabanınıda local bilgisayarımızı yönlendireceğiz (tercih sizin isterseniz gerçek ortamdaki veritabanını gösterebilirsiniz. tabi eğer sitenizin çalıştığı yerde veritabanı localhost şeklinde tanımlı değilse).

Apache için gerekli konfigürasyon (linux ortamı için kullandığımız ayarlar):

<VirtualHost *:80>
    ServerAdmin webmaster@localhost
    DocumentRoot "/media/d/APPS/www/htdocs/blog.mustafakirimli.com/"
    ServerName blog.mustafakirimli.com
    ServerAlias blog.mustafakirimli.com
    ErrorLog "/var/log/apache2/blog.mustafakirimli.com-error.log"
    CustomLog "/var/log/apache2/blog.mustafakirimli.com-access.log" common
</VirtualHost>

Burada DocumentRoot yazan yere sitemizin kaynak kodlarının bulunduğu dizini yazıyoruz (apache ‘nin root klasörü olmak zorunda değil).

Gerekli hosts ayarı:

127.0.0.1 blog.mustafakirimli.com database_hosting_ip_address

Bu ayarları yaptıktan sonra adres satırına https://blog.mustafakirimli.com/ yazdıktan sonra sitemizin 127.0.0.1 adresinden çalıştığını göreceksiniz.

Yazının çok özet olduğu ortada ancak detayı çok derin olduğundan şimdilik bu kadar yazıyoruz. Yetersiz olduğunu söyleyen olursa yazımızı biraz daha detaylandırabiliriz.

Saygılar, İyi çalışmalar.

Sizin fikriniz nedir? Lütfen aşağıdaki formu kullanarak yorum yapın.

(gerekli)
(gerekli)