Skip to content

August 9, 2011

MySQL HandlerSocket Plugin için PHP Client Kurulumu

HandlerSocket PHP Client

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda MySQL HandlerSocket için PHP client kurulumunu yapacağız.

Yazıya başlamadan önce MySQL HandlerSocket ile alakalı MySQL HandlerSocket tanıtımı ve MySQL HandlerSocket kurulumu yazılarını incelemek isteyebilirsiniz.

PHP ile MySQL HandlerSocket ‘e Bağlanmak için Hangi Paketler Mevcut ?

PHP ile MySQL HandlerSocket ‘e bağlanmak için 3 tane alternatif paket kullanabilirsiniz. Bunlar;

Biz bu paketler arasından PHP-Handlersocket ‘i kullanacağız. Kurulum sırasında PHP 5.3.5-1ubuntu7.2, Apache/2.2.17 (Ubuntu) ve işletim sistemi olarak Ubuntu 11.04 kullanıyoruz.

PHP-Handlersocket Kurulumu

PHP-Handlersocket eklenti sayfasından php-handlersocket-0.1.0.tar.gz dosyasını indiryoruz. 0.1 versiyonunu seçme nedemiz bir önceki yazıda kurduğumuz libhsclient ile uyumlu olması.

Şimdi indirdiğimiz bu dosyayı arşivden çıkarıp oluşan klasörün içine giriyoruz. Bunun için öncelikle bir terminal penceresi açalım ve aşağıdaki komutları yazalım. $ işaretlerinin kullanıcıyı temsil ettiğini bilen arkadaşlarımızı tenzih ederek $ kısmını komut satırına yazmamanız gerektiğini hatırlatıyoruz.

$ cd
$ cd Downloads/
$ tar xvf php-handlersocket-0.1.0.tar.gz
$ cd php-handlersocket/

Bu dosya yolları bizim kurulumumuz için geçerli. Dosyayı farklı bir dizine indirdiyseniz kendi dosya yolunuzu vermeniz gerekiyor. Komutları inceleyecek olursak; ilk satır ev dizinimize girer (home), ikinci satır Downloads klasörünün içine girer, üçüncü satır ise biraz önce indirdiğimiz dosyayı arşivden çıkarır ve son satır ise oluşan klasörün içine girer.

PHP-Handlersocket ‘i derleyerek kurmak için aşağıdaki komutları yazacağız:

$ phpize
$ ./configure
$ make
# make install

Yukarıdaki komutlarda PHP için MySQL HandlerSocket client kurulumu tamamlanmış oluyor. Derleme komutlarının son satırında bulunan # işareti komutun root kullanıcısı ile çalıştırıması gerektiğini belirtiyor. Eğer isterseniz “sudo make install” olarakta çalıştırabilirsiniz.

PHP-Handlersocket Eklentisini Aktif Etme

PHP-Handlersocket eklentisini başarıyla kurduk şimdi sıra php.ini üzerinden eklentiyi aktif etmekte. Öncelikle php.ini dosyamızı yazabilecek şekilde (sudo ile) açıyoruz:

$ sudo gedit /etc/php5/apache2/php.ini

Daha sonra “extension=handlersocket.so” komutunu dosyanın sonuna ekliyoruz ve kaydedip dosyayı kapatıyoruz.

PHP komut satırından HandlerSocket kullanabilmek için PHP CLI php.ini dosyasına da aynı ayaları uygulamak gerekiyor. Dosyayı aşağıdaki komutla açalım:

$ sudo gedit /etc/php5/cli/php.ini

Yine dosyanın sonuna “extension=handlersocket.so” komutunu ekleyelim ve kaydedip kapatalım.

PHP-Handlersocket Eklentisi Kurulum Testi

Eğer PHP-Handlersocket eklentisini doğru bir şekilde kurduysanız PHP info çıktınızda  (aşağıdaki PHP kodu ile elde edilir) resimde görüldüğü gibi handlersocket bölümü olması gerekmektedir.

<?php

phpinfo();
?>

php handlersocket phpinfo

Diğer bir kurulum doğrulama yöntemimiz ise PHP ‘nin class_exists fonksiyonu ile. Test için ayrıca php-handlersocket eklentisiyle gelen handlersocket.php dosyasınıda çalıştırabilirsiniz.

<?php

if ( class_exists("HandlerSocket") ){
  echo '<p style="color:green;">HandlerSocket eklentisi mevcut!</p>';
}else{
  echo '<p style="color:red;">HandlerSocket eklentisi bulunamadı!</p>';
}
?>

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere..

Sizin fikriniz nedir? Lütfen aşağıdaki formu kullanarak yorum yapın.

(gerekli)
(gerekli)