Skip to content

November 15, 2010

Anahtar Kelime Analiz Araçları, Arama Trendleri ve CPC Değerleri

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda anahtar kelime analiz araçları, arama trendleri ve anahtar kelime CPC değerlerini incelerken CPC marketing ‘e bakış açınızı değiştirecek analizleri de yayınlamaya çalışacağız.
Bu yazıda kullanılan kısaltmalar için Google Adwords Sözlüğü başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

CPC marketing hakkında hepimizin (önceki yazılarda da değindiğimiz gibi) belirli bir ölçüde yada ilgilenen arkadaşların ileri seviye bilgisi vardır. Biz bugüne kadar aktif olarak CPC marketing ile ilgilenenmemiş arkadaşlar için bir kaç bilgi ve daha da önemli bazı raporları yayınlayacağız.

Araçları tanıtmadan önce sizden küçük bir ricamız olacak. Sizce bir firmanın CPC marketing ‘e bir günde maksimum ne kadar bütçe ayırabileceğini tahmin etmeniz.

İlk Aracımız: KeywordSpy

KeywordSpy LogoKeywordspy kısaca anahtar kelimeler, reklamlar ve siteler hakkında size detaylı bilgiler verir. Örneğin bir sitenin günlük reklam bütçesini, ortalama CPC ziyaretci sayısını, ortalama reklam pozisyonlarını, ortalama anahtar kelime başına maaliyetlerini (Avg. CPC), yayınlanan reklam ve anahtar kelime sayısı ve bunun gibi bilgileri öğrenebilirsiniz. Yada aynı şekilde bir anahtar kelimeyi belirli bir ülkede yayınlamak için ne kadar CPC teklifi vermeniz gerektiğini de öğrenebilirsiniz.

Bunların yanında market hakkında genel bilgi ve istatistikleri gibi bir çok rapor ve aracı var. Şimdi biz sırasıyla Top Lists, Domains ve Keywords özelliklerini inceleyeceğiz.







Evet arkadaşlar yukarıdaki ekran görüntülerini incelediğimizde bir çoğumuza normal gelebilir ancak yinede vurgulamak istiyoruz amazon.com ‘un bir günlük CPC marketing bütçesi 612 bin dolar. Tabloyu incelediğimizde 5 sitenin toplam günlük bütçesi 2,341.839 (2.3 milyon $) dolar gibi görünüyor. Arama motorlarının pazar paylarını göz önünde bulundurarak dağılımı hesaplamak zor olmasa gerek. Ayırıcılar sizi yanıltmasın yüzlük ayraç ikinci resimde de olduğu gibi “.” (nokta), binlik ayraç ise “,” (virgül) dür. Sağ tarafta ise US destinasyonunda en yüksek CPC ‘ye sahip anahtar kelimeleri görünüyor.

İkinci resimdeki araç bazen bloğunuzda yayınlayacağınız reklamları kategorize ederken size bazı fikirler verebilir. Diğer araçlarda sitelerin CPC bütçelerini inceleyerek çok düşük CPC yada uygunsuz olduğunuz düşündüğünüz reklamlara sahip domainleri engellemek için fikir sahibi olabilirsiniz.

KeywordSpy Domains İncelemesi

KeywordSpy ‘ın Domains adını verdiği domain incelme aracı çeşitli bilgiler veriyor. Ekran görüntüsünde (Amazon.com için) detaylar mevcut.

KeywordSpy Keywords İncelemesi

KeywordSpy ‘ın Keywords adını verdiği anahtar kelime incelme aracı çeşitli bilgiler veriyor. Ekran görüntüsünde “linux hosting” anahtar kelimesi için detaylar mevcut.

İkinci Aracımız Google Insights

Bu aracımızı bir sonraki sayfada tanıttık..
Google Arama Trendleri ÖnizlemeGoogle ‘ın bir hizmeti olan Google Insights, Google arama motorunda kim (Ülke, Şehir, Dil, Zaman, Kategori vb kırılımlarda) neyi arıyor sorusunun cevabını veriyor.

Bu araç ile hangi anahtar kelimeler hangi zamanlarda nerelerde aranıyor sorusunun cevabını alabileceğiniz gibi çeşitli karşılaştırmalar yapmanızda (yani kısaca arama trendlerini takip etmeniz) mümkün.

Google Insights kullanımı hakkında yine Google ‘ın bir yazısı olan Google Arama Trendleri’ni nasıl kullanabilirim başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Şimdi yine “Linux Hosting” anahtar kelimesi için dünya genelinde ki arama trendine bakalım.

Resimde görüldüğü üzere (tam detayı için resme tıklayın) “Linux Hosting” anahtar kelimesi için 2004 tarihinden bugüne kadar geçen süre içerisindeki trendi veriyor. Ayrıca yapılan aramanın ülkelere dağılımını verdiği gibi kategori ve anahtar kelime ile alakalı olan diğer anahtar kelimeler için yükselen aramalar ve en çok arananlar gibi güzel bir detay bilgi veriyor.

Google Adwords Anahtar Kelime Aracı




Google Adwords anahtar kelime aracı ile yine yer ve dil gibi bazı filtrelemeler yaparak anahtar kelimenin aylık arama hacmini ve Adwords üzerinde ki rekabet oranını gösteren bilgiler veriyor. Örneğimizde “Linux hosting” anahtar kelimesi için sonuçlar listeleniyor. (Resmi büyütmek için tıklayınız)

Sizin fikriniz nedir? Lütfen aşağıdaki formu kullanarak yorum yapın.

(gerekli)
(gerekli)